1,61

ce este 1,61?

Home / 1,61

nu, nu este inaltimea mea.

Phi (numarul de aur) : 1,618033.. este primul numar irational descoperit in istorie. [numar irational insemnand ca nu se poate exprima prin raportul a doua numere inregi]

Cunoscut in antichitate de vechii intelepti, iar apoi in evul mediu de marii invatati filozofi, geomanti, preoti, alchimisti sau ocultisti, numarul de aur a ascuns intotdeauna mari mistere. Astazi cercetari complexe au ajuns la concluzia ca intreaga natura si chiar intreg universul este structurat respectand fidel proportia perfecta si exacta a numarului de aur. Marile constructii antice precum piramidele sau temple si catedrale respecta de asemenea proportia fidela a acestui numar de aur. El reprezinta armonia si perfectiunea in creatie.
Numarul de aur este reprezentat prin ideograma f = 1,618…
Proportia tainica a acestui numar este reprezentata fie in triunghiul de aur (isoscel) al lui Pitagora, in elipsa de aur din traditia hindusa sau in spirala de aur care prin sirul lui Fibonacci demonstreaza cresterea naturala a plantelor pastrand aceasta proportie.
In natura spirala generata de apa (vartejurile), miscarea curentilor de aer in spirala, cochilia melcilor, dispunerea petalelor de tranafir sau a frunzelor si semintelor din regnul vegetal pastreaza aceasta proportie perfecta aratand ca in intreaga creatie se manifesta armonia si perfectiunea divina reprezentata prin aceasta proportie. Aceasta demonstreaza existenta unui sfere de constiinta a armoniei si frumusetii existente in intregul universul si care il ghideaza.

In secolul al 12-lea, Leonardo Fibonacci a descoperit o simpla insiruire matematica ce va fi definita ca Sirul lui Fibonacci si ce sta la baza proportiei de aur.

Sirul lui Fibonacci reprezinta suma a ultimelor 2 numere pentru a rezulta un al treilea.

Astfel, incepand cu 0 si 1 vom avea al treilea numar: 1. 1+1 = 2, 2+1 = 3, 3+2 = 5 si asa mai departe, rezultand o serie infinita de numere:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, . . .

Oricare dintre aceste numere, impartit la cifra anterioara va da cu aproximatie numarul de aur. 5 impartit la 3 va fi 1,66, 8 impartit la 5 va fi 1,60. Dupa al 40-le numar din serie, ratia este exacta pana la a 15-a zecimala: 1,6180339887498995…

Acest numar este mult mai prezent in viata noastra decat ati putea crede. Fiecare animal, planta, frunza, chiar si corpul nostru respecta cu strictete acest numar de aur.

Mana umana

Fiecare linie este cu 1,6180.. mai lunga decat precedenta.

Sa aplicam acest raport asupra degetelor noastre:

Impresionat, nu-i asa?

Fiecare segment al degetului nostru este mai mare cu aproximativ 1,61 decat cel anterior.

Proportia continua, palma fiind cu 1,61 mai mica decat bratul.

Corpul nostru

Corpul nostru este construit dupa aceasi regula de aur.

Linia alba reprezinta inaltimea totala a corpului, linia albastra este o proportie a celei albe, linia galbena o proportie de aur a celei albastre, si asa mai departe.

Astfel constatam o respectare cu strictete a regulii de aur. Distanta dintre ochi va fi cu 1,61 mai mare decat latimea ochiului, nasul cu 1,61 mai mic decat distanta ochi-barbie, capul cu 1,61 mai mic decat latimea umerilor…

In natura

Proportia divina este intalnita in tot ce ne inconjoara.




Raportul dintre spiralele cochiliei melcului este… aproximativ 1,61

In arta si arhitectura




De ce am ales 1virgula61.ro?
Pentru ca activez in domeniul vizual (publicitate, fotografie), unde acest numar este cel ce a ghidat si ghideaza tot ce este frumos, proportional, estetic; toate picturile, sculpturile si arhitectura celebra. Este sinonim cu armonia in imagine.

Facebook
© Radu Fizesan